🚨Náš e-shop je uzavřen. Neváhejte se obrátit na naši zákaznickou podporu pro více informací.🚨
🗓 24.07.19 👤 Sarah Klein

Domácí zmrzlina

Léto, slunce a chladivá zmrzlina - to je dokonalý den! V tomto článku se dozvíte, jak si vyrobit vlastní zmrzlinu.

Domácí zmrzlina

Pokud jste už vyzkoušeli všechny příchutě ve zmrzlinárně za rohem nebo máte chuť si vyrobit vlastní zmrzlinu, poradíme vám, jak na to.

Vědět, co je v ní obsaženo

Výhoda výroby vlastní zmrzliny je zřejmá: vy rozhodujete o tom, co do ní patří a jakou bude mít příchuť. Ať už to bude vodová zmrzlina, parfait, sorbet, mléčná zmrzlina nebo barevné ledové kreace - vy jste šéfem a můžete se odvázat.

Základ - vodová nebo mléčná zmrzlina?

Ne všechny zmrzliny jsou stejné. Ačkoli jsou vodové i mléčné zmrzliny studené, připravují se jinak a vyžadují odlišné ingredience a techniky přípravy. Proto je třeba se nejprve rozhodnout: Dáte přednost lehké vodové zmrzlině nebo krémové mléčné verzi zmrzliny?

Klasická a jednoduchá: vodová zmrzlina

Příprava vodové zmrzliny je velmi snadná. Jak už název napovídá, základní surovinou je voda. Co dalšího přidáte, záleží jen na vás. Dobře chutná například, když 300 g čerstvého ovoce rozmačkáte na kašovitou konzistenci. Hodí se k tomu bobulovité nebo exotické ovoce, například mango. Vzniklou ovocnou směs rozmixujte s vodou, dokud nebude mít tekutou, ale přesto lehce krémovou konzistenci, podobnou dýňové polévce. Zmrzlinu můžete osladit podle chuti, například cukrem, panelem, agávovým sirupem nebo - pro ty, kteří si potrpí na kalorie - xylitolem nebo erytritolem. Poté směs přelijte do vhodné nádoby. Pokud chcete, můžete do ní také zapíchnout tyčinku. Poté ji celou vložte do mrazáku alespoň na 6 hodin.

Krémová a všestranná: mléčná zmrzlina

Mléčná zmrzlina chutná úžasně krémově a v horkých dnech nás osvěží. Základní recept vyžaduje 500 ml mléka (nejlépe plnotučného) a 300 ml smetany. Pro dobrou konzistenci je vhodné použít také 2 až 3 vejce - ale nemusíte. Vše dobře promícháme s asi 200 g cukru nebo jiného sladidla a zmrazíme. Pro chuťové variace můžete podle potřeby přidat další ingredience.
Pro chudou čokoládovou zmrzlinu můžete například přimíchat čokoládové kapky z xylitolu, kakaových bobů nebo kakaových bobů. Nádech exotiky dodá například strouhaný kokos, kousky manga a lžička zázvorového prášku.
Pokud vás nudné standardní příchutě omrzely, můžete vyzkoušet neobvyklejší kombinace. Bazalka, máta, zázvor nebo kardamom jsou vhodné pro vzrušující chuťové tóny a dodají například citronové zmrzlině na vzrušivosti a intenzitě.
Můžete také použít šípkový prášek, prášek z aceroly nebo prášek z acai, který dodá zmrzlině sytou barvu. Obzvláště extravagantní se stane, pokud chcete připravit například zmrzlinu z červené řepy a použijete čerstvou řepu nebo náš prášek z červené řepy. Přidejte trochu sezamového semínka a lžíci tahini.
Ještě bláznivější to bude, když vykouzlíte modrou zmrzlinu s práškem spiruliny. Nejenže to vypadá vzrušujícím způsobem, ale také to skvěle chutná.

Veganská zmrzlina

I vegani si mohou snadno připravit krémovou zmrzlinu a pustit se do ní pomocí prášků, koření a kombinací ovoce. Místo směsi mléka, smetany a vajec stačí použít banány! Nejlépe se k tomu hodí velmi zralé banány. Nakrájejte je na malé plátky a vložte je na noc do sáčku do mrazničky. Poté plátky banánů očistěte a smíchejte je například s mandlovým, arašídovým nebo kešu máslem. Velmi dobře se sem hodí také několik lžiček chia semínek. Navrch přidejte banánové lupínky a vaše veganská zmrzlina je hotová.
(Veganský) jogurt se také skvěle hodí ke zmrazení. Ozdobte ho bobulovým ovocem, sušeným ovocem nebo ořechy a máte také vynikající zmrzlinový zážitek.

Odpovídající produkty