Složení
- Lískové ořechy, syrové nebo pražené: 150 g
- máslo z lískových oříšků nebo mandlové máslo: 60 g
- Kakaový prášek: 2 polévkové lžíce
- Javorový nebo datlovýsirup: 70 g
- Rozpuštěnýkokosový olej: 2,5 lžíce
- Vanilkový prášek nebo extrakt: 0,5 lžičky
- mletéfazole Tonka(nepovinné): 0,5 lžičky
- Kardamom (nepovinně): 0,25 lžičky
- Sůl: 1 špetka
- Sušené lískové oříšky: 30 g
- Kakaové kousky: 1,5 lžíce
- Kakaový prášek: 25 g
- Kakaové máslo: 25 g
- Javorový sirup: 1,5 lžičky
- Vanilkový extrakt: 0,25 lžičky
- Sůl: 1 špetka
Příprava:
Krok 1
Lískové oříšky nasekejte nahrubo v kuchyňském robotu a odeberte přibližně 30 g (18-20 kousků) a dejte stranou na obalení. Zbytek lískových oříšků zpracujte na hrubou mouku.
Krok 2
Přidejte kakaový prášek, javorový sirup, ořechové máslo, kokosový olej, vanilku a koření a zpracujte v kuchyňském robotu na homogenní hmotu. Směs by měla držet pohromadě.
Krok 3
Rukama vytvarujte 18-20 kuliček a každou naplňte celým lískovým oříškem.
Krok 4
Poté oříšky obalte ve směsi čokoládového posypu/kakaových zrnek a nasekaných lískových oříšků.
Krok 5
Kuličky vložte do lednice, aby ztuhly.
Krok 6
Mezitím v bain-marie rozpusťte kakaové máslo. Přimíchejte kakaový prášek a vypracujte homogenní směs. V případě potřeby promíchejte malou metličkou, aby se netvořily hrudky. Přidejte vanilku a sůl a dobře promíchejte. Nyní máte hořkou čokoládu s přibližně 100% obsahem kakaa.
Krok 7
Podle chuti přidejte sirup. 1 lžička = přibližně 85 % obsahu kakaa, 1,5 lžičky = přibližně 75 % obsahu kakaa, 2 lžičky = přibližně 60 % obsahu kakaa.
Krok 8
Namočte kuličky do tekuté čokolády a dejte je zpět do lednice. Nechte je ztuhnout alespoň 1-2 hodiny, nejlépe přes noc.
Krok 9
Uchovávejte v chladničce až do doby, než si je připravíte ke konzumaci a vychutnáte si je při pokojové teplotě, aby se jejich chuť skutečně projevila.