🚨Náš e-shop je uzavřen. Neváhejte se obrátit na naši zákaznickou podporu pro více informací.🚨
🗓 28.10.19 👤 Anna-Lena Jacques

Vyrobte si vlastní pražené mandle

Pražené mandle jsou vedle cukrové vaty a popcornu pravděpodobně jednou z nejoblíbenějších sladkostí na výstavištích. Zejména na vánočních trzích si návštěvníci pochutnávají na křupavé sladké pochoutce, nejlépe ještě teplé. Pokud je do příštího trhu ještě daleko a vy už se nemůžete dočkat, zjistěte nyní, jak si je můžete připravit sami doma.

Vyrobte si vlastní pražené mandle

Odkud mandle pocházejí?

Hlavními pěstiteli mandlí jsou USA a Španělsko. V roce 2017 bylo na celém světě vyprodukováno celkem 2 239 697 tun mandlí. Pěstují se stovky různých odrůd. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří např: Nonpareil, Carmel, Larguetta a Valencia. Ty se liší především velikostí, chutí a strukturou skořápky. Více informací o odrůdách najdete zde v sekci "Od odborníků pro odborníky".

Mandle jsou plné živin, jako jsou bílkoviny, sacharidy, tuky, a jsou skvělým zdrojem vlákniny, vitaminu E, vitaminu B2, hořčíku a manganu. Přísun vitaminu E je v Německu údajně nedostatečný pro polovinu mužů a žen. Takže si dejte mandle!

Jak dlouho jsou pražené mandle na světě?

Pražené mandle se poprvé objevily ve starém dokumentu z roku 1871. Popisovalo se v něm umění pražení mandlí. Základními ingrediencemi jsou kromě mandlí cukr a voda. To vše se míchá dohromady, dokud nedojde ke karamelizaci a kolem ořechu se nevytvoří sladký povlak. Sladká pochoutka byla zpočátku známá pod názvem "vídeňské mandle ", který se někdy používá dodnes.

Jak se pražené mandle připravují?

Pražené mandle se tradičně karamelizují na pánvi. Můžete je však připravit i v mikrovlnné troubě. My jsme se rozhodli pro klasickou verzi.

Pražené mandle z pánve


  • 200 g domácího cukru
  • 100 ml vody

Cukr, vodu a skořici dejte do hrnce a přiveďte k varu. Poté přidejte mandle a za stálého míchání vařte, dokud cukr nevyschne. Nakonec dejte mandle na plech vyložený pečicím papírem a trochu je rozložte, aby mohly dobře vychladnout.

Tip: Dbejte na to, abyste použili neloupané mandle, protože cukr ulpívá pouze na slupce!

Jak si pražené mandle okořenit?

Pokud jsou pro vás pražené mandle příliš nudné, můžete je místo cukru okořenit skořicí, vanilkou, čokoládou, kakaem, strouhaným kokosem nebo dokonce slanou sójou. Případně můžete použít i jiné druhy ořechů, například makadamové, arašídy, lískové o říšky a kešu. Můžete si tak namíchat pestrý sáček podle své nálady. Pražené mandle v různých tvarech a barvách jsou také skvělým nápadem na dárek pro vaše blízké!