Zelené fazolky jako příloha
Fazole jsou výživné a všestranné luštěniny, které se skvěle hodí do zimního jídelníčku a obohatí váš talíř. Zelené fazolky mají v průměru jen 35 kalorií na 100 gramů. Jsou také přirozeným zdrojem železa a poskytují přibližně 2 gramy na stejné množství. Kromě trávicích účinků obsahují fazole také mnoho cenných minerálních látek, jako je draslík a hořčík.
Náš tip: Zelené fazolky omyjte, odřízněte špičaté konce, podle délky je rozkrojte na poloviny nebo třetiny a před vařením z nich slijte zbylou vodu nebo je lehce osušte. Aby byly fazolky pěkně křupavé, a přesto stále uvařené, svařte v hrnci přibližně 2 litry vody s trochou soli a poté do bublající horké vody přidejte fazolky. Tento proces vaření se nazývá blanšírování - zachovává nejen křupavou konzistenci fazolí, ale také vitaminy. V závislosti na velikosti fazolí je v horké vodě vařte asi 5 minut, poté je slijte do síta a dobře slijte. Aby byly fazole ještě pevnější, doporučujeme je krátce prohnat pod ledovou vodou. Oblanšírované fazole pak můžete vložit na rozpálenou pánev se 2-3 lžícemi kokosového oleje, ochutit kořením dle vlastního výběru a osmažit.
Salát z quinoy jako hlavní chod
Quinoa je superpotravina par excellence: neobsahuje lepek, má vysoký obsah bílkovin, málo tuku a je opravdu chutná. Věděli to už Inkové, kteří quinou objevili zhruba před 5000 lety a používali ji jako zdroj sacharidů. Proto se quinoa někdy označuje jako "andské proso". Quinoa není skutečná obilovina, ale pseudoobilovina, podobně jako například amarant, a proto neobsahuje lepek. Také se po ní cítíte opravdu sytí! Sacharidy s dlouhým řetězcem se v těle štěpí pomalu a zajišťují stálý, dlouhotrvající pocit sytosti. Quinoa je také opravdovým všeumělem, pokud jde o přípravu. Z quinoy můžete vytvořit skvělé saláty a pokrmy od exotických a pikantních přes zimní a sladké až po středomořské.
Chcete-li připravit salát z quinoy, měli byste nejprve quinou důkladně propláchnout v sítu. Poté na 200 g quinoy uvařte asi 400 ml vody a nechte quinou asi 5-8 minut změknout. Poté ji stáhněte z ohně a nechte dalších 10 minut bobtnat. Místo vody lze quinou vařit také v zeleninovém vývaru. Jakmile je quinoa hotová, je čas na dochucení. Tady se můžete pořádně odvázat. Quinoa chutná obzvlášť lahodně a zimně, když se smíchá s fenyklem, avokádem a semínky granátového jablka. Limetková šťáva, máta, feta a rajčata chutnají s obilnou kaší také skvěle a připomínají blízkovýchodní kuchyni.
Dezert s kešu, mandlovým nebo arašídovým máslem
Ke slavnostnímu vánočnímu menu přirozeně patří dezert! K vykouzlení rychlých dezertních kreací doporučujeme naše ořechové máslo.
S kešu máslem si například můžete připravit oříškovou veganskou zmrzlinu z jednoduchých ingrediencí, jako jsou banány, (sójový) jogurt a nasekané kešu oříšky. Banány nakrájejte na plátky, vložte je do sáčku do mrazáku na nejméně 3 hodiny a poté je smíchejte s ostatními ingrediencemi a rozmixujte v mixéru na pyré.
Naše mandlové máslo se skvěle hodí i na sladké zimní dezerty. Například kokosový rýžový pudink s mandlovým máslem a datlovou polevou považujeme za obzvlášť chutný. Rýžový pudink jednoduše připravíte z kokosového mléka a podle chuti osladíte cukrem z kokosových květů. Jakmile je rýžový pudink krémový a nabobtnalý, přidejte k rýži jako polevu nasekané datle a několik lžic mandlového másla!
Pokud dáváte přednost čokoládové chuti, můžete vykouzlit veganský čokoládovo-oříškový krém s naším arašídovým máslem. K tomu smíchejte banány, zralé avokádo, kakaový prášek a arašídové máslo. Nejlépe to uděláte ručním mixérem nebo tyčovým mixérem. Poté ho na několik hodin zchlaďte a ozdobte například kakaovými kousky nebo sušeným ovocem.
Přejeme vám příjemné prožití svátků!