🚨Náš e-shop je uzavřen. Neváhejte se obrátit na naši zákaznickou podporu pro více informací.🚨
🗓 24.12.18 👤 Sarah Klein

Superpotravinové svařené víno

Žádný vánoční trh se neobejde bez svařeného vína! Zde se dozvíte vše, co potřebujete vědět o výrobě vlastního svařeného vína a o tom, jak z něj udělat skutečnou superpotravinu.

Superpotravinové svařené víno

Něco podobného jako svařené víno existovalo již ve starověku. Tehdy se víno míchalo s medem a různým kořením, jako je pepř a šafrán, a přidávala se pražená datlová semínka. Dnes se svařené víno tradičně vyrábí z bílého nebo červeného vína, které se ochucuje kořením, jako je pomerančová kůra, skořice, hřebíček a kardamom. Zatímco červené svařené víno je považováno za klasiku, bílé svařené víno je stále oblíbenější.

Pokud nemáte chuť pít svařené víno v chladu na vánočním trhu, ale raději byste si ho vychutnali doma a vyzkoušeli nové, zajímavé variace, měli byste si ho letos vyrobit sami.

1. základy - správné víno

Než se rozhodnete pro jednotlivé ingredience do svařeného vína, měli byste nejprve najít to správné víno. Průmyslově vyráběné svařené víno obvykle obsahuje spoustu fuseklí a na jejich zakrytí velké množství rafinovaného průmyslového cukru. Fuselové oleje způsobují známou ranní kocovinu a jsou známkou nekvalitního vína. Proto by základ vašeho vlastního svařeného vína mělo tvořit především dobré a kvalitní víno.
Poté se musíte rozhodnout, jaký typ svařeného vína chcete vyrobit. Existují jak bílá, tak červená svařená vína. Liší se především kořením, které obsahují. Červené svařené víno má spíše silnou, zimní a kulatou chuť, zatímco bílé svařené víno má lehčí, méně vtíravou a jemnější chuť. Kromě toho je bílé víno obecně vnímáno jako lehčí a svěžejší - červené víno má naopak těžší a silnější chuť.

2 Jdeme na to - víno zahřejte

Jakmile se rozhodnete pro víno, můžete se pustit do jeho přípravy. Za tímto účelem vložte jednu nebo dvě láhve vína do velké pánve a zahřejte ji na středním ohni. Pozor: Víno by se nemělo vařit! Důvodem je, že alkohol, který obsahuje, se postupně odpaří a víno ztratí svou chuť.

3. Podrobnosti - výběr koření

Nyní je čas na zjemnění vašeho svařeného vína. Zde je zapotřebí vaší kreativity. Ne všechna koření se však hodí stejně dobře k červenému i bílému svařenému vínu.

Tipy na koření pro bílé svařené víno

Poněkud jemnější bílé svařené víno zaujme především svou poměrně střídmou, téměř lehkou chutí. Zvláště lahodné a ovocné se stane, když ho smícháte s přibližně 250-500 ml jablečné šťávy. Dobře se hodí ke koření, jako je bio citronová kůra, zázvor nebo kardamom. Bílé svařené víno je obzvláště vzrušující s naším práškem maca. Maca je považována za superpotravinu s léčivými účinky a chutná intenzivně, lehce kořeněně a exoticky, což nápoji dodává neobvyklou chuť. Pro větší sladkost můžete podle chuti přimíchat také cukr z kokosových květů. Mezi vhodné odrůdy vína patří Ryzlink rýnský nebo Chardonnay.

Tipy na koření pro červené svařené víno

Červené svařené víno se vyznačuje plnou vůní a intenzivním zimním kořením. Obzvlášť aromatické se stane s trochou brusinkové nebo granátové šťávy. Lehká kyselost dokonale ladí se sladkým kořením, jako je cejlonská skořice nebo vanilka. Trocha našeho šípkového prášku dodá vínu také ovocnou, sladkou chuť. Pokud dáváte přednost klasičtější chuti, můžete jednoduše přidat pomerančovou kůru, hřebíček, skořici a muškátový oříšek. Víno můžete také osladit trochou cukru z kokosových květů. Vhodné jsou odrůdy jako Merlot nebo Trollinger.

4. Závěrečný střik - promíchejte, nechte vyluhovat, hotovo!

V obou variantách můžete do tekutiny přidat celé tyčinky skořice nebo vanilkové lusky, které je třeba před konzumací vyjmout. Víno tak získá ještě intenzivnější kořeněnou chuť.
Koření se vmíchá do zahřátého vína a v ideálním případě by se mělo nechat louhovat přibližně 30 minut. Během louhování je nejlepší nádobu přikrýt.
Poté můžete víno pomocí naběračky nalít do velkého šálku a vychutnat si ho horké. Pocit jako na vánočním trhu zaručen!


Tým KoRo vám přeje krásné Vánoce.

Odpovídající produkty